Útulná spálňa - 5 základných pravidiel

Ako si zariadiť útulnú spálňu?

Zariadiť spálňu nie je náročné, ak nie sme obmedzení priestorom a ak pri jej zariaďovaní dodržíme niekoľko dôležitých pravidiel. Každý preferuje v spálni intimitu, osobitosť a správnu atmosféru. Je to miestnosť odlišná od všetkých ostatných, ktorá má svoje pravidlá a v tomto blogu si ich zhrnieme.

1. pravidlo - posteľ v hlavnej úlohe

Posteľ je „srdcom“ miestnosti, preto pri zariaďovaní spálne je potrebné najskôr začať výberom správnej postele. Denne prespíme v priemere 8 hodín, a o to viac by sme sa mali starať o kvalitu nášho spánku, keďže jeho deficit môžeme pociťovať každý deň. Usporiadanie spálne nie je len o umiestnení postele. Posteľ v spálni, ktorá má byť pre nás miestom regenerácie a relaxu, by mala byť v prvom rade pohodlná.

Správny výber rozmeru postele a najvhodnejšieho matraca sú kľúčové body, ktoré je potrebné dôkladne zvážiť pred konečným výberom. Pamätajte, že príliš nízka posteľ zaťažuje chrbticu a nie je pohodlnou možnosťou pre každého. Takisto nikto nechce spať s nohami vytŕčajúcimi z rámu postele.

CortinaBoxspringová posteľ Cortina (Nakupujte TU)

2. pravidlo - urobte spálňu priestrannou

Premyslená organizácia a výber toho správneho - potrebného nábytku nám umožní funkčne zariadiť spálňu a vytvoriť miesto na oddych. Ak je Vaša spálňa pomerne veľká, môžete si zariadiť samostatný šatník, kam schováte všetky potrebné veci ako oblečenie, spodnú bielizeň či bytový textil a navyše ich budete mať vždy po ruke. Ale nebojte sa, miesto na skriňu sa nájde aj v malej spálni, pretože takýto kus nábytku sa vďaka flexibilite rozmerov ľahko prispôsobí miestu, kde sa má umiestniť. Úzke komody rôznych veľkostí dobre poslúžia v malých spálňach.

Atmosféru spálne dokážu krásne zdôrazniť materiály, z ktorých je nábytok vyrobený. Decentné a originálne hladké čelá, zdobené, pripomínajúce prírodné drevo zdôraznia charakter spálne a dodajú jej tú správnu atmosféru. Pri usporiadaní spálne sa snažte vyhnúť veľkému množstvu odkrytých políc, na ktorých sa budú hromadiť kopy kníh, drobností a rôznych predmetov. Vhodné doplnky v interiéri zvýšia funkčnosť nábytku. 

mist

Manželská posteľ Mist (Nakupujte TU)

3. pravidlo - výber správnych farieb

Každému sa páči niečo iné a každá farba vyzerá v danej miestnosti inak. Všetko závisí od množstva okien a teda aj svetla, štýlu interiéru a osobných preferencií. V skutočnosti ide skôr o to, aby sa pri zariaďovaní spálne nemiešalo príliš veľa farieb a aby neboli použité rušivé farby, ktoré neprospievajú relaxu a pokoju. To platí ako pre farbu stien, tak aj pre farbu nábytku.

Ak máte menšiu spálňu, zvoľte svetlé, pastelové farby. V takejto spálni nebude rušivý ani tmavší nábytok. Svetlý interiér sa spája aj s jemnosťou, poriadkom, čo prispieva k pokoju, relaxácii a regenerácii.

Ak chcete spálňu trochu oživiť, zvoľte na jednej zo stien výraznejší akcent, napríklad vo farbe tyrkysovej alebo ružovej. Studené odtiene a farby stien uvoľňujú, upokojujú, pomáhajú získať energiu a ochladzovať emócie, čo je dôležité po náročnom dní. Tmavé tóny interiéru však nie sú pre každého. V tomto prípade potrebujete veľký zmysel a skúsenosti v aranžovaní, aby ste ho zariadili vkusne a nepremenili svoju spálňu na tmavú jaskyňu.

glamour

Boxspringová posteľ Glamour (Nakupujte TU)

 

4. pravidlo - zorganizujte si svoju súkromnú oddychovú zónu

Platí, že čím viac predmetov v spálni, tým väčší chaos. Aj keď sa budete veľmi snažiť udržiavať poriadok v spálni, prítomnosť tam nahromadených vecí môže pôsobiť rušivo. Spálňa, okrem toho, že je miestom spánku, môže byť aj zónou relaxu a odpútania sa od každodenného života. Ak to priestor v spálni dovoľuje, do rohu spálne si môžete umiestniť stojacu lampu a pohodlné kreslo, v ktorom si budete po večeroch čítať. 

Pamätajte, že ak si do spálne budete nosiť prácu, zabudnite na to, že Vaša spálňa bude oddychovou zónou.

Sensi kreslo s taburetkou

Otočné kreslo Sensi s funkciou hojdania (Nakupujte TU)

 

5. pravidlo - pri zariaďovaní spálne sa oplatí zvážiť blízkosť šatníka alebo skríň

Pri vstávaní z postele by sme všetci chceli mať po ruke oblečenie, po ktorom v prvom momente dosiahneme a budeme pripravení rýchlo odísť z domu. Usporiadanie spálne by malo zohľadňovať naše očakávania a potreby. Koniec koncov, robíme to pre seba a svoje pohodlie.

Najvýhodnejší je samozrejme samostatný šatník, do ktorého je prístup priamo zo spálne. Za posuvnými dverami potom ukrývame kráľovstvo políc, vešiakov a iných prvkov, kde uskladňujeme oblečenie. Oddelenie šatne pri spálni alebo v jej tesnej blízkosti je luxus, ktorý si nemôže dovoliť každý. To však neznamená obetovať pohodlie. Ak bývate v paneláku a Vaša spálňa je menšia, stavte na 1 priestrannú skriňu, v ktorej budete mať tyč na vešanie oblečenia, poličky a zásuvky.

Usporiadanie spálne podľa vyššie uvedených 5 pravidiel Vám značne uľahčí úlohu.