Ako si vybrať manželskú posteľ? Pozrite sa, čomu venovať pozornosť.

Kúpa manželskej postele je dôležitá úloha. Pozerať sa musíte nielen na dizajn, ale predovšetkým na jeho rozmery. Musia korešpondovať s veľkosťou spálne, ale musia zodpovedať aj profilom užívateľov, aby im poskytli čo najkvalitnejší komfort. Poriadne si premyslite, aká veľkosť postele bude najlepšia pre Vás.

Najobľúbenejšie rozmery postelí pre dvoch

Najbežnejšie rozmery manželských postelí sú 140x200 cm, 160x200 cm a 180x200 cm. Niekedy sú dostupné aj varianty 200x200 cm.

Posteľ 160 na 200 cm

Posteľ 160x200 je považovaná za najoptimálnejšiu z hľadiska veľkosti. Bez problémov sa na ňu zmestia dvaja ľudia a ak máte dostatok miesta, do spálne sa zmestí aj nočný stolík či väčšia komoda. Postele s dĺžkou 200 cm sú optimálne pre osoby s výškou okolo 180 cm. Poskytujú plnú oporu celému telu a úplnú voľnosť pohybu. V takejto situácii nemôže byť reč o nohách visiacich mimo postele. Ak ste vyšší, oplatí sa zvážiť väčší variant alebo dokonca objednať posteľ na mieru.

Predpokladalo sa, že na to, aby bola posteľ pre dve osoby pohodlná, mal by mať každý užívateľ šírku 80 cm. Preto je posteľ 160x200 tou najlepšou voľbou, ak chceme absolútne minimum pohodlia. Nábytok s rozmermi 140x200 by ste mali voliť až v krajnom prípade, ak je Vaša spálňa naozaj malá alebo do nej potrebujete poukladať viac nábytku, ako napríklad skriňu, komodu či písací stôl. Oplatí sa však pokúsiť sa zariadiť miestnosť tak, aby zostalo miesto na ďalších 20 cm. V takejto situácii je jednoduchšie vybaviť posteľ zásuvkami alebo kontajnerom na posteľnú bielizeň, kam s úspechom uložíte málo používané veci, namiesto toho, aby ste miestnosť zapratali ďalšou skriňou alebo komodou.

Ak ste sa rozhodli pre najobľúbenejší rozmer 160x200 cm, oplatí sa vybrať čalúnenú posteľ. Jeho najväčšou prednosťou je čelo postele čalúnené látkou alebo kožou, takže v ňom môžete odpočívať v sede alebo v ľahu. Navyše takáto dekorácia vyzerá krásne – najmä ak na steny nepoužijete fotografie či obrázky.

 

Alebo možno veľkú posteľ do spálne?

Priestor v spálni Vás neobmedzuje? Skvelé! Potom patríte medzi šťastlivcov, ktorí si môžu dovoliť posteľ s matracom 180x200 cm. Takáto veľká posteľ umožňuje vytvorenie dvoch oddelených priestorov (najmä ak vezmeme do úvahy, že tradičné jednolôžko má šírku 90 cm). Ide teda o najlepšie riešenie pre ľudí, ktorí potrebujú pri spánku veľa miesta a nedbajú na špeciálnu blízkosť počas spánku. Trávite noci vrtením sa? Väčšia posteľ bude pre Vás darom z nebies – pohyby partnera Vás nebudú rušiť. Ak Vy alebo Váš partner večer radi používate notebook alebo čítate knihu, posteľ 180x200 cm poslúži aj v tomto prípade dobre. V takomto priestore je menšie riziko rušenia spánku druhej osoby. Máte malé dieťa, ktoré Vás rado navštevuje vo Vašej posteli a trávi s Vami noc? Aby sa všetci traja vyspali a vstali svieži, vyberte si možnosť 180x200 cm a možno aj 200x200 cm.

Manželská posteľ - Verapostele.sk

Manželská Boxspringová posteľ Lindt (Nakupujte tu)

 

Manželská posteľ a nočné stolíky do spálne

Aj keď posteľ zohráva v spálni najdôležitejšiu úlohu, nemala by zaberať celú jej plochu. Preto, ak chcete, aby táto miestnosť mala nočný stolík (alebo dva), komodu alebo dokonca malú skriňu, je lepšie zvoliť možnosť 160x200. Spôsob, ako ušetriť miesto posunutím postele k stene, nie je najlepším riešením a dôrazne ho neodporúčame. Keď spíme na strane, kde nie je miesto, vystupovanie alebo vstávanie do postele môže vyžadovať mimoriadnu akciu a zároveň môžeme zobudiť partnera. Preto je lepšie zvoliť menší kus nábytku, ale umiestniť ho na také miesto, aby ste sa po ňom mohli obaja voľne pohybovať.

Ako vidíte, nie vždy platí, že čím väčšia posteľ, tým lepšie. K spálni sa oplatí pristupovať hlavou tak, aby sa Vám v nej nielen pohodlne spalo, ale ponúkala aj primeraný priestor.

 

Manželská Boxspringová posteľ - Verapostele.sk

Manželská Boxpsringová posteľ Rose (Nakupuj tu)