Ako si zariadiť malú spálňu?

Menšie byty sú v súčasnosti veľmi obľúbené, nakoľko sú lacnejšie a náklady na ich údržbu sú nižšie. Problémom môžu byť menšie izby a teda aj menšia spálňa, ktorá ale nemusí znamenať obetovanie pohodlia. Aby sme vám uľahčili úlohu, pripravili sme si pre Vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu zväčšiť spálňu, aby vyzerala skvele a zároveň dokonale splnila základné úlohy.

Môže byť malá spálňa krásna a plne funkčná?

Malá spálňa si vyžaduje starostlivé plánovanie a je určite skutočnou výzvou na usporiadanie. Platí, že každý centimeter má cenu zlata.

V malých priestoroch sú farby, textúry a vzory, ktoré používame, veľmi dôležité. Svetlé farby opticky zväčšia interiér, preto odporúčame vymaľovať steny na bielo alebo na iný svetlý odtieň. Hladké, jednotné odtiene béžovej, sivobielej, hnedej navodia dobrú náladu. Aby spálňa nepôsobila chladne, studenú farbu stien zjemníte doplnkami v teplých odtieňoch. Pri zariaďovaní sú však podlaha a strop rovnako dôležité ako steny. Podlaha by mala byť svetlá a strop by mal byť biely.

 

Posteľ Santiago

Posteľ Santiago (Nakupujte TU)

 

Ilúziu väčšej miestnosti môžeme získať aj vďaka zrkadlám. Môžeme uvažovať o zrkadlových dverách šatníka alebo nástenných zrkadlách.

Svetlo je veľmi dôležité, prirodzené, ale aj umelé. Svetlejšie miestnosti bývajú väčšie, preto je dobré mať v malej spálni dostatok svetla. Ideálne je mať jedno veľké okno. Spálňa je však miestnosť intímneho charakteru, preto sú dôležitým prvkom závesy, ktoré by mali byť jemné a vzdušné. Dobrým riešením budú aj rolety prepúšťajúce svetlo alebo rolety deň-noc. Pri umelom osvetlení je lepšie zvoliť niekoľko svetelných bodov ako jeden veľký závesný luster, ktorý vyzerá krásne vo veľkých miestnostiach, no malú spálňu jednoducho prebije.

 

190-5

Manželská posteľ REA LARISA (Nakupujte TU)

 

Základný a najdôležitejší prvok spálne - posteľ

Pri výbere postele by ste sa mali riadiť predovšetkým komfortom spánku a v tomto smere sa neoplatí robiť žiadne ústupky. Úspory miesta hľadajte radšej inde. Jediným obmedzením je priestor, ktorý máte. Vo veľmi malých spálňach určených pre 2 osoby postačí posteľ so šírkou 140 cm, ale ak to Vaša spálňa umožňuje, môžete si samozrejme vybrať širšiu posteľ. V malej spálni, kde je každý priestor veľmi cenný, sú najlepšou voľbou postele s kontajnerom, ktorý možno využiť aj na odkladanie iných potrebných vecí. Oplatí sa vybrať si model bez predného rámu, na nožičkách, vyrobený z tenkého a ľahkého materiálu, s jemnou opierkou hlavy alebo bez nej. Zaujímavou alternatívou klasickej postele do malej spálne môže byť aj sklápacia posteľ.

2350-4_1

Vertikálna sklápacia posteľ (Nakupujte TU)

 

V malej spálni nie je veľa miesta na dekorácie, preto neodporúčame hromadiť nadmerné množstvo drobností. Využite jednoduché závesné police, ktoré poskytnú ďalší priestor na vystavenie dekorácií.

Neodmysliteľnou súčasťou zariadenia je šatník, preto sa oplatí vybrať taký, ktorý možno prispôsobiť individuálnym potrebám a ľubovoľne konfigurovať. Dobrá organizácia vnútra šatníka je tiež veľmi dôležitá. Ak Vám priestor dovolí niečo iné ako len šatníkovú skriňu, vyberte si nábytok nie príliš masívny, s jednoduchými geometrickými tvarmi.

Keď už si viete zariadiť malú spálňu, veríme, že malý priestor určite nebude limitovať vašu kreativitu a podarí sa Vám vytvoriť spálňu, ktorá sa pre vás stane tým najútulnejším miestom na svete.

 

Adel

 Boxspringová posteľ Adel (Nakupujte TU)