Prvá posteľ pre dieťa - podľa čoho vybrať?

Kúpou prvej postele pre dieťa sa uzatvára etapa dojčaťa alebo batoľaťa. Ide o veľmi dôležité rozhodnutie, ktoré sa spája s presťahovaním dieťaťa do vlastnej izby. Často sa stretávame s tým, že zákazník má problém vybrať vhodnú posteľ pre dieťa a široká ponuka nábytku mu to len sťažuje. V prvom rade, každý hľadá kvalitnú, respektíve odolnú a najmä bezpečnú posteľ, v ktorej dieťa vydrží spať samo.

Prechod z postieľky do postele je veľmi individuálna záležitosť a práve tomu treba prispôsobiť posteľ. Najčastejšie rodičia hľadajú posteľ pre dieťa v druhom roku života, no nemusí to tak byť vždy, nakoľko každé dieťa je iné. Vaše dieťatko Vám pravdepodobne dá vedieť, kedy bude pripravené. Niektoré deti sú pripravené na svoju vlastnú "dospelácku" posteľ už v prvom roku, no iné spia s rodičmi aj do šiestich rokov. Zavedenie tejto zmeny závisí od mnohých faktorov, avšak čím skôr dieťaťu vysvetlíme, že sa musí naučiť spať vo vlastnej posteli, tým rýchlejšie sa tejto novej situácií prispôsobí.

Ako uľahčiť dieťaťu adaptáciu?

Určite odporúčame vziať dieťa do obchodu alebo mu ukázať viacero obrázkov na internete, samozrejme, ak tomu už rozumie, pretože zapojenie dieťaťa do výberu prvej postele a ďalšieho nábytku môže mať pozitívny vplyv na jeho adaptáciu. Nakúpte mu krásne tapety a posteľnú bielizeň, ktorú budú zdobiť potlače z obľúbených detských rozprávok. Taktiež odporúčame, aby dieťa spinkalo s obľúbenou hračkou. Farebné úložné boxy, sedacie vaky, taburetky v tvare zvieratiek a iné krásne doplnky vyšperkujú izbičku a dieťa sa tam bude cítiť útulne. 

Podľa čoho vybrať prvú detskú posteľ?

Najskôr skontrolujte, z akých materiálov bola posteľ zhotovená, či sú zdraviu neškodné. Odporúčame drevené postele alebo postele z laminovanej drevotriesky, pretože ide o najpraktickejšie materiály, ktoré sú bezpečné. Ďalšou výhodou je skutočnosť, že drevo sa ľahko udržiava v čistote. Čalúnená posteľ, hoci minimalizuje riziko úrazov, nie je až taká hygienická. Ako vieme, deti sa ľahko zašpinia a inak to nebude ani s posteľou. Ak trváte na čalúnenej posteli, najskôr si prečítajte vlastnosti konkrétnej látky, najmä aby sa jednoducho čistila. Kovové postele pre najmenších neodporúčame.
Ďalej, konštrukcia postele musí byť kvalitná a pevná, pretože čím je dieťa menšie, tým viac bude posteľ využívať na hranie. Ideálnou voľbou je posteľ so zaoblenými hranami. Takisto sa oplatí zvážiť aj dizajn či veľkosť postele, aby posteľ mohla "rásť" s vašim dieťaťom. Ide o najdôležitejšie vlastnosti, podľa ktorých by ste mali vyberať.

A čo dizajn detskej postele?

To závisí od veku dieťaťa. Ak hľadáte posteľ pre 1-3 ročné dieťa, odporúčame nízke postele so zábranou. Pre tých najmenších pokojne aj  detským motívom, ak rátate s tým, že pár rokov bude posteľ využívať.  

 862_detska-masivna-postel-domek     

Detská masívna posteľ Domek (Nakupujte TU)   

 

  1144_detska-postel-so-zasuvkou-emka

Detská posteľ so zásuvkou Emka (Nakupujte TU)

 

Od 4 rokov odporúčame postele, ktoré budú vhodné aj neskôr pre školáka. Detský motív by ste preto mali zvážiť.

 

397-11_postel-lili

Posteľ Lili (Nakupujte TU)

1150_postel-hermes 

Posteľ Hermes (Nakupujte TU)

                

Ak máte viac deti, očakávate ďalšie alebo myslíte na prespávanie bratrancov a kamarátov oplatí sa zakúpiť rozkladaciu alebo poschodovú posteľ. Ide o vynikajúce riešenie, ktoré ušetrí priestor v izbe a poskytne deťom viac miesta na hranie.     

2803_poschodova-postel-eryk-2

Poschodová posteľ Eryk 2 (Nakupujte TU) 

64_postel-rea-hoppip

 Posteľ Rea Hoppip (Nakupujte TU)

 

Výber prvej postele pre dieťa nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. V prvom radi myslíte na bezpečie a na to, že posteľ musí osloviť Vaše dieťa. Dúfame, že naše rady Vám pomôžu nájsť správnu posteľ.

Širšiu ponuku detských postelí nájdete TU.