Ako rýchlo zaspať? Tieto overené spôsoby vám uľahčia zaspávanie.

Ako rýchlo zaspať?

Odpoveď na túto otázku potrápi každého, kto má problém so zaspávaním. Problémy ovplyvňujú dĺžku a kvalitu nočného odpočinku, čo následne negatívne ovplyvňuje naše zdravie. Aj keď príčin týchto ťažkostí môže byť veľa, väčšinou súvisia so životným štýlom.

V tomto článku vám poradíme, čo robiť, aby ste zaspali rýchlejšie a zabezpečili si kvalitný spánok.

 

Boxspringová manželská posteľ Palladio

Boxspringová manželská posteľ Palladio (Nakupujte TU) 

 

Spánok a duševné zdravie človeka

Nielen dlhodobý nedostatok spánku má vážne zdravotné následky, pretože k rozvoju problémov môže prispieť aj jeho zlá kvalita. To má za následok nielen zníženú náladu, ktorá časom vedie k rozvoju depresívnych symptómov, ale spôsobuje aj problémy s pamäťou a koncentráciou a oslabuje imunitu.

Ako tomu predísť?

V prvom rade by ste sa mali postarať o správne podmienky v spálni a pripraviť svoje telo na nočný odpočinok po fyzickej aj psychickej stránke. Pred spaním je dôležité vstúpiť do stavu relaxácie, vyhýbať sa stresu a namáhavému cvičeniu. Keď sme unavený menej ako 2 hodiny pred spaním, môže nás to nadmerne stimulovať a sťažiť rýchle zaspávanie.

Pomôcť môže aj aromaterapia. Môžete sa rozhodnúť pre relaxačný kúpeľ v esenciálnych olejoch alebo masáž s ich použitím. Levanduľa, sandálový strom, ylang-ylang pomôžu pri zaspávaní. 

POZOR! Vyhnite sa stimulačným olejom s rozmarínom, mandarínkou alebo mätou.

Matrac Sarah

Matrac Sarah 1+1 (Nakupujte TU) 

 

 

Je tiež dôležité, aby ste sa počas dňa unavili. Nezabúdajme na pohybovú aktivitu, precvičme si myseľ, napríklad lúštením krížoviek, hlavolamov. Pomôcť môže aj správne dýchanie.

Ak sa napriek zavedeniu týchto metód nedostaví pokojný spánok, neprepadajte panike. Nespavosť je často spôsobená depresiou alebo neurotickou poruchou a vtedy je nevyhnutné zaviesť vhodnú farmakoterapiu a psychoterapiu. Poraďte sa s odborníkom.

Takisto je dôležité, na čom spíme.

Ak je pre nás matrac príliš tvrdý, má preliačiny alebo nás núti ležať nakrivo, môže to sťažiť pokojné zaspávanie. Vyberte si matrac s vhodne nastavenou tvrdosťou a v prípade ortopedických problémov siahnite napríklad po špeciálne profilovanom vankúši.

Kerin matrac

Matrac Kerin 1+1 (Nakupujte TU)  

Ďalšie praktické rady:

1. Okysličenie organizmu pred spaním – prechádzka, fyzické cvičenie alebo aspoň dôkladné vyvetranie spálne.

2. Teplá sprcha pred spaním - zahriatie tela vedie k rozšíreniu ciev, v dôsledku čoho sa telo rýchlejšie zbavuje tepla a znižuje jeho teplotu na úroveň potrebnú pre ľahké zaspávanie.

3. Dbať na pravidelnosť spánku, t. j. chodiť spať a vstávať v rovnaký alebo aspoň podobný čas.

4. Neprejedanie sa pred spaním.

5. Vyhýbanie sa stimulantom vo večerných hodinách (najmä zelený a čierny čaj, káva, alkohol...)

6. Primerané zatemnenie spálne - investujte do žalúzií alebo zatemňovacích závesov, pretože prebytok svetla znižuje produkciu melatonínu, ktorý bráni spánku. 

7. Starostlivosť o relaxáciu a upokojenie - napríklad prechádzkou, meditáciou, jogou, modlitbou, pitím bylín so sedatívnym účinkom pred spaním, užívanie prípravkov s ich obsahom alebo CBD oleja,

8. Vyhýbanie sa používaniu televízora, počítača, notebooku alebo smartfónu 2 hodiny pred spaním.

9. Zníženie hluku inštaláciou zvukotesných okien, zavesením hrubých žalúzií a/alebo použitím štupľov do uší.

10. Umiestnenie aspoň jedného črepníkového kvetu do spálne - niektoré majú akustické vlastnosti a navyše zlepšujú mikroklímu v spálni (odporúča sa napríkald ľalia pokojová, figovníky, paprade, aloe vera, dracéna...)

11. Odstránenie viditeľných hodín zo spálne (zbytočne nám pripomína, že nám zostáva príliš málo hodín spánku, čo zvyšuje úzkosť a sťažuje zaspávanie).

12. Vyhýbanie sa spánku počas dňa a prebúdzaniu sa v noci na viac ako 30 minút.

Topper Gel LATEX_1Topper GEL LATEX (Nakupujte TU)

 

Pri hľadaní spôsobu, ako ľahko zaspať, je najdôležitejšie skúšať rôzne metódy, kým neuspejete. Každý z nás je iný a nikdy neviete, ktorá metóda sa pre vás ukáže ako najúčinnejšia.

Nenechajte sa tiež príliš rýchlo odradiť. Niekedy jeden alebo dva pokusy nestačia na posúdenie účinnosti danej metódy.