Ako si správne vybrať vhodnú posteľ do spálne?

Postele sú najdôležitejším kusom nábytku v každej spálni. Sú ozdobou miestnosti, no predovšetkým by mali zabezpečiť pohodlný odpočinok, kvalitný spánok a komplexnú regeneráciu organizmu. Správne zvolené postele do spálne a matrace obzvlášť môžu mať pozitívny vplyv na zdravie, fyzické aj psychické. Preto sa oplatí venovať výberu manželskej postele alebo jednolôžka do spálne s matracom veľa času.

Drevené postele sa už dlhé roky tešia neutíchajúcej obľube. Takýto nábytok je pevný, odolný a môže slúžiť dlhú dobu. Bez ohľadu na to, či ide o jednolôžkové alebo manželské postele, stojí za to venovať pozornosť kvalite rámu. Okrem drevených sa často vyberajú aj kovové, kožené a čalúnené postele.

Posteľ môže mať navyše komodu alebo zásuvky na lôžkoviny, vďaka čomu sa z nej stane dvojfunkčný kus nábytku. To šetrí miesto v spálni.

Posteľ do spálne s úložným priestorom (Ako si vybrať?)

Vo väčšine hotelových izieb sa používajú kontinentálne, boxspringové postele s rozmermi 160 × 200 cm alebo 180 × 200 cm. Štandardný nábytok tohto typu však možno úspešne použiť aj v súkromných domoch. Tento typ postele je charakteristický tým, že má dvojitý matrac - vnútorný je pružinový, ktorý podporuje chrbticu a druhý, vonkajší, je penový a zaisťuje plne pohodlný odpočinok.

Ak má čalúnená posteľ navyše úložný priestor bude to prejav optimálneho využitia voľného priestoru. Vyberte si do spálne posteľ s rozmermi 180 × 200 cm s odkladacím priestorom a nebudete potrebovať ďalšiu komodu. Pôsobí aj ako úložný nábytok, ktorý je v kontexte malých miestností veľmi dôležitý.

Postele do spálne - Verapostele.sk

Boxspringová posteľ Claudia (Nakupuj tu)

 

Manželská posteľ v spálni

Veľká posteľ do spálne musí byť prispôsobená jej rozmerom. Úplné pohodlie manželom poskytne manželský kus nábytku s rozmermi 180 × 200 cm, aj keď ak ide o vysokých ľudí, lepším riešením bude neštandardný s dĺžkou 220 alebo 240 cm. Treba pamätať na to, že k takémuto rozmeru je potrebné pridať aspoň 10 cm na rám postele.

Postele do spálne - aké by mali byť?

Posteľ do spálne by mala byť pohodlná, mala by zapadnúť do aranžmánu, a zároveň mať rozmer, ktorý zodpovedá požiadavkám užívateľov. Predstavte si, že ležíte na nadýchanom obláčiku. Vaše telo zahalené do mäkkosti je úplne v pohode. Zaplaví vás blažený pokoj a zabudnete na celý svet. Takto zaspíte v dobrej posteli – teda pohodlne a doprajete celému telu relax.

Klasická posteľ do spálne sa skladá z rámu, opierky hlavy (voliteľné), rámu a matraca. Každý z uvedených prvkov ovplyvňuje Vaše pohodlie. Matrac je najdôležitejší: hrubý, nie príliš mäkký, nie príliš tvrdý, prispôsobený hmotnosti a výške užívateľa. Najlepšie je kúpiť si ho samostatne a starostlivo analyzovať všetky parametre. Rovnaký princíp platí aj pre rošt. Hoci je na dennej báze neviditeľný, zohráva veľmi dôležitú úlohu – podopiera matrac a umožňuje Vám naplno využiť jeho vlastnosti. Je dobré, ak je pevný, pružný a prispôsobený Vašim potrebám.

Postele do spálne je možné kúpiť nezávisle od matraca alebo ihneď s ním, prispôsobiť ho požiadavkám a očakávaniam, ktoré sú u rôznych skupín zákazníkov niekedy odlišné. Možno ste zástancom tvrdých riešení, ktoré poskytnú pevnú oporu Vášmu chrbtu a bokom, alebo možno uprednostňujete tie, v ktorých sa ponoríte do vodnej postele? Stredným návrhom sú stredne tvrdé matrace.

Rám postele s nohami a čelom je najexponovanejšia časť. Sú to teda najviac namáhané časti postele. Nesie váhu matraca (spojeného s rámom), preto musí byť stabilný a odolný. Spanie na vratkej posteli predsa nemôže byť príjemné.

Postele do spálne môžu mať šírku 140, 160, 180, 200 alebo aj 220 cm. Rám by potom mal byť podopretý na niekoľkých miestach, vďaka čomu unesie rám aj veľký matrac alebo dva nezávislé matrace (napr. v prípade manželskej postele s dĺžkou 200 cm môžu byť dva 100 × 200 cm matrace).

Posteľ do spálne - aké môže mať rozmery?

Pohodlný odpočinok znamená slobodu. Počas spánku vŕtame, otáčame sa zo strany na stranu, neustále meníme polohu. Niekedy spíme na kraji, inokedy cez posteľ. Potrebujeme priestor, aby sme z neho nespadli. Aká veľká by mala byť plocha na spanie, aby bola pohodlná?

Dĺžka postele do spálne

Štandardná dĺžka postele do spálne je 200 cm. Vysokí ľudia nad 180 cm musia hľadať väčší kus nábytku (210 alebo 220 cm dlhý) alebo si ho nechať vyrobiť na mieru, aby mohli voľne ležať a neboli nútení vystrkovať nohy, ktoré by inak viseli nad posteľou. Pre plné pohodlie potrebujete minimálne 10 cm vôle – od čela aj od spodného okraja postele. Preto bude posteľ do spálne s dĺžkou nad 200 cm určite najlepšou voľbou pre vysokých ľudí, napríklad volejbalistov alebo basketbalistov. Ak máte 200 cm, vyberte si posteľ dlhú aspoň 220 cm a najlepšie 240 cm.

Šírka postele do spálne

Manželské postele do spálne sú dostupné vo viacerých rozmeroch. Najmenšie modely so šírkou 140 cm. Toto riešenie je vyhradené len pre malých ľudí, ktorí majú pokojný spánok a skromné ​​požiadavky, a zároveň malú spálňu. Ak Vám to výmera dovoľuje, zvoľte radšej o niečo väčšiu posteľ, teda posteľ do spálne so šírkou 140-180 cm - manželskému páru alebo páru vo väčšine prípadov stačí 160 cm. Takýto povrch poskytuje správnu dávku voľnosti a pohodlia. Ľudia, ktorí chcú zažiť kráľovský luxus, by sa mali poobzerať po ponuke veľkých postelí – v rozmeroch 180 alebo 200 cm. Toto riešenie je vhodné aj pre kyprých ľudí, ktorí jednoducho zaberajú viac miesta na matraci, alebo tých, ktorí sa v noci prevaľujú a často menia polohy.

Jednolôžka do spálne majú šírku minimálne 80 cm. Lepší spánok však poskytujú o niečo väčšie modely – široké 90 cm. V predajniach sú aj jednolôžka vo veľkých rozmeroch: šírka 100 alebo aj 120 cm (teoreticky sa tam zmestia dvaja ľudia). Sú vhodné pre ľudí, ktorí hľadajú posteľ len pre seba. Takýto kus nábytku môžete kúpiť svojmu dieťaťu bez ohľadu na jeho vek, no pre najmenšie deti je dobrým riešením inštalácia bezpečnostnej zábrany, vďaka ktorej znížite riziko vypadnutia dieťaťa z postieľky na podlaha.

Tvar postele do spálne

Pozor! Uvedené rozmery platia pre plochu na spanie (samotný matrac). Navyše treba počítať s pár centimetrami navyše pri ráme postele a ak má aj čelo, môže byť aj dlhšie. Niekedy sú do čela postele umiestnené ďalšie police alebo je to jednoducho dekoratívne.

Výška postele do spálne

Horný okraj matraca by mal byť vysoký aspoň 30 cm. Optimálna je však 40-50 cm. Pre starších ľudí, ktorí majú problémy so vstávaním a pohybom, je možné matrac umiestniť aj vyššie - cca 60 cm nad zemou. To im uľahčí vstať z postele a sadnúť si na ňu.

Posteľ Elite - Verapostele.sk

Posteľ Elite (Nakupuj tu)

Posteľ do spálne s rozmermi 180 × 200 cm - veľká a pohodlná

Do hlavnej spálne, kde máte aspoň 12 m² voľného priestoru, si môžete vybrať posteľ do spálne s rozmermi 180 × 200 cm. Postačí pre dvoch dospelých, ktorí v ňom budú chcieť spať každý deň. Manželská posteľ 180 × 200 cm je v skutočnosti o niečo väčšia, s čím treba počítať pri úprave tohto kusu nábytku do usporiadania spálne s malým priestorom. Treba vychádzať z toho, že posteľ s rozmermi 180 × 200 cm je v skutočnosti napríklad o 5 cm dlhšia a širšia, ako by sa zdalo z poskytnutých informácií. Jednoducho musíte prirátať rám. Samotný rozmer 180 × 200 cm je len pre rozmer matraca, nie pre kompletnú posteľ.

Postele do spálne 160 × 200 cm - štandardné a postačujúce

Ak sa Vám do spálne nezmestí veľká posteľ, teda posteľ 180 × 200 cm alebo väčšia, môžete zvážiť jeden z najobľúbenejších rozmerov – 160 × 200 cm. Poskytne optimálny priestor na spanie pre dve osoby. Postele do spálne s rozmermi 160 × 200 cm poskytujú každému užívateľovi šírku 80 cm pre relax, čo je šírka štandardného matraca pre jednu osobu.

Posteľ do spálne 160 × 200 cm je najobľúbenejším typom. Poskytuje optimálny priestor pre dve osoby. Každý z nich dostane 80 cm, čo je toľko ako štandardný matrac pre jednu osobu. V menších izbách však dobre poslúži aj posteľ s plochou na spanie 140 × 200 cm. V malých miestnostiach je 20 cm naozaj veľký rozdiel! Do veľmi veľkých spální však odporúčame manželskú posteľ s rozmerom 180 × 200 cm. Poskytuje nielen pohodlný spánok, ale aj zútulňuje miestnosť.

Spálňová posteľ s rozmermi 140 × 200 cm – ideálna do malej spálne

Kompromisom pre majiteľov malých spální sú spálňové postele s rozmermi 140 × 200 cm. Je to nábytok, ktorý sa zmestí aj do niky v izbe a rozdiel 20 cm medzi obľúbenými posteľami 160 × 200 cm a 140 × 200 cm nie je zanedbateľný, ak chcete ušetriť miesto v spálni. Takýto kus nábytku zabezpečí pohodlný spánok, hoci každý užívateľ bude mať len 70 cm voľného miesta na spanie.

Posteľ do spálne - z akých materiálov môže byť vyrobená?

Výber materiálu pre posteľ do spálne je dôležitou, ale nie najdôležitejšou otázkou. Na čom skutočne záleží, je kvalita realizácie, o čom svedčí veľa faktorov. Skontrolujte, či sú jednotlivé prvky navzájom pevne spojené, akú majú hrúbku a ako sú zaistené. Do spálne si môžete vybrať postele z dreva a kovové postele.

Ak máte v úmysle kúpiť si drevenú posteľ do spálne, dávajte pozor na typ dreva, ktorý výrobca použil na vytvorenie rámu a čela. Najlepšie sa osvedčia tvrdé druhy: dlhoveký dub, mahagón alebo buk. Mäkké druhy ako borovica, smrek a smrekovec sú lacnejšie a dostupnejšie, ale rýchlejšie sa opotrebujú. Ak však radšej míňate na posteľ menej a viete, že o pár rokov ju vymeníte za novú, tak možno bude toto riešenie vhodné.

Kovové postele do spálne

Možnosťou, ktorá môže nahradiť drevené postele, sú kovové riešenia. Kovová posteľ do spálne môže byť odolná a pevná ako kus nábytku z kvalitného dreva. Je dôležité vybrať model vyrobený z hrubej ocele, priskrutkovaný silnými skrutkami. Treba ho chrániť pred koróziou, aj keď s prílišnou vlhkosťou v spálni väčšinou nepríde. Takáto ochrana však zabezpečí, že rám Vašej postele vydrží dlhšie v nezmenenom stave.

Kovová posteľ do spálne - Verapostele.sk

Kovová posteľ do spálne (Nakupuj tu)

Posteľ má okrem rámu aj ďalšie prvky, ktoré môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Napríklad čelá postele do spálne môžu byť vytvorené okrem iného o vyrobené z: drevo, kov, čalúnenie, koža, ratan.

Najjednoduchšie čelá sú vyrobené z dreva alebo kovu a sú trvalo pripevnené k rámu postele. Poskytujú pohodlnú oporu pri večernom čítaní a chránia stenu pred nečistotami. Niektoré čelá sú skutočne dizajnovým kúskom a budú zdobiť Vašu spálňu. Majú sofistikované tvary, módne farby a dômyselnú povrchovú úpravu. Zaujímavo vyzerajú čelá z ratanu (v boho štýle), zo starých dosiek a starožitné drevené dvere či okná.

Dokonalý kompromis medzi komfortom a estetikou ponúka čalúnená opierka hlavy. Čalúnené postele do spálne majú látkový poťah na opierke hlavy, ktorý je teplý a príjemný na dotyk, takže môže nahradiť bežný vankúš umiestnený pod chrbtom. Predajne ponúkajú postele s čalúneným čelom a rámom, ako aj modulárne opierky hlavy pripevnené priamo na stenu.

Čalúnené postele (úplne alebo čiastočne) nie je ľahké udržiavať v čistote. Na materiáli si musíte dávať pozor na ťažko odstrániteľné nečistoty, odreniny a iné fľaky, ktoré môžu nábytok nenávratne znetvoriť. Tieto typy problémov zvyčajne nespôsobuje kožené čalúnenie. Kožené postele do spálne sú však drahšie, pokiaľ nezvolíte náhradu v podobe ekokože.

Pekné prostredie zlepšuje pohodu a kvalitu odpočinku. Pri zariaďovaní spální sa oplatí postarať sa o posteľ, ktorá je rovnako pohodlná a atraktívna. Ktoré modely takéhoto nábytku si zaslúžia titul najmódnejšie, a ktoré sa hodia k rôznym štýlom usporiadania spální? Môžu to byť: klasické drevené postele, minimalistické biele postele do spálne v škandinávskom štýle, čalúnené postele s prešívaným čelom, jednoduché, dokonca aj surové kovové postele v rôznych farbách, nízke japonské postele, kráľovské barokové postele s baldachýnom, či kontinentálne postele - vysoké, s veľkolepým čelom.

Drevené postele do spálne, vyrobené z domáceho alebo exotického dreva, sú v slovenských domácnostiach na prvom mieste. Dokonale ladia so škandinávskym, klasickým aj moderným štýlom. Preto sa dajú prispôsobiť pomerne rôznym usporiadaniam v spálni. Rovnako obľúbené sú aj čalúnené postele s prešívaným čelom a štíhlymi nohami, a jednoduché kovové postele (čierne, biele alebo svetlé farby). Priestranné interiéry vyzerajú skvele s nízkymi japonskými posteľami, kráľovskými posteľami s baldachýnom a – v hoteloch obľúbených – vysokými kontinentálnymi posteľami.

Kompletné postele do spálne – čo obsahujú?

Posteľ do spálne s matracom tvorí komplet a po prinesení domov ihneď pripravená na použitie. Mal by mať rám, rošt a spomínaný matrac, ktorý sa väčšinou dokupuje samostatne. Kompletná posteľ do spálne s matracom 180 × 200 cm môže mať navyše pod posteľou ukrytú priestrannú truhlicu, do ktorej schováte napríklad posteľnú bielizeň, perinu pre hostí alebo vankúše. Posteľ do spálne s úložným priestorom, ktorý sa otvára na pružiny a pohony, sa pohodlne používa aj v malej spálni. Ak máte veľkú izbu, môžete sa tiež rozhodnúť pre posteľ so zásuvkami, kde môžete schovať všetko, čo chcete.

Postele do spálne s matracom - ktorý si vybrať?

Súčasťou predaja sú tak spálňové postele s matracom, ako aj samotné rámy, ku ktorým si musíte matrac dokúpiť na vlastnú päsť. Integrovaný matrac s rámom postele je kompletný set, no v tomto prípade ho nebude možné v prípade opotrebovania vymeniť. Je však lepšie rozhodnúť sa pre posteľ do spálne s riešením umiestneným na ráme.

Manželská posteľ do spálne - aký štýl si vybrať?

Manželská posteľ do spálne je štandardným kusom nábytku v tejto izbe. Mal by byť pohodlný a primeranej veľkosti – prispôsobený potrebám užívateľov aj veľkosti miestnosti. Navyše si môžete vybrať taký, ktorý vytvorí súvislú kompozíciu s ostatným nábytkom. Máte vo svojej spálni jednoduché zariadenie vo vysokom lesku? Vyberte si moderné postele do spálne. Ku glamour štýlu bude ladiť čalúnená opierka hlavy postele, do izby s vyrezávaným nábytkom klasická posteľ. Ak máte záujem o vytvorenie bielej, svetlej a užívateľsky príjemnej spálne, dobrou voľbou bude posteľ v škandinávskom štýle.

Manželská posteľ do spálne - aké farby sú módne?

Do spálne sa najčastejšie vyberajú biele alebo čierne spálňové postele. Ak má táto miestnosť klasické usporiadanie, môžete si vybrať aj kus nábytku vo farbe prírodného dreva. Šedé a béžové postele do spální zostávajú v predaji, no tým sa nevyčerpáva celý katalóg spálňových riešení.

V malých miestnostiach, napríklad v izbách pre deti a tínedžerov, sa dobre osvedčia svetlé alebo šedé spálňové postele, ktoré nezaťažia celé usporiadanie. Vo veľkej spálni si naopak môžete vybrať tmavší rám a čelo postele, ktoré upúta pozornosť a dodá spálni výrazný akcent.

Móda sa cyklicky mení každých pár rokov a nie je tomu inak ani v prípade spálňového nábytku. Preto to, čo je teraz populárne, môže byť o pár rokov nemoderné, a v obchodoch sa objavia ďalšie riešenia. Z tohto dôvodu môže byť dobrý nápad zaobstarať si minimalistickú posteľ do spálne, ktorá sa bude hodiť do ultramoderného aranžmánu aj do klasicky zariadenej izby.

Dnes sú v móde minimalistické rámy postelí, ktoré pripomínajú orientálny a japonský štýl, ale aj moderné modely s čalúneným veľkým honosným čelom. Vyrezávané nohy rámu postele zapadnú do barokového štýlu. S výberom postele, ktorá sa bude najviac hodiť do Vašej spálne, by skrátka nemal byť žiadny problém.

Boxspringová posteľ Kate - Verapostele.sk

Boxspringová posteľ Kate (Nakupuj tu)

 

Posteľ na spanie - čo bude fungovať v malej spálni?

Usporiadanie malej spálne je založené na umení kompromisu a je vážnou výzvou aj pre skúsených interiérových dizajnérov. Odolná posteľ do spálne je najdôležitejšia, takže dokáže zabrať všetok voľný priestor. Ostatné zariadenia by tak mohlo byť zatienené. Aj pre neho sa však nájde miesto, ak ukážete trochu svojho dôvtipu.

Najprv si do spálne vyberte malú posteľ s úzkym rámom, ktorý je v jednej rovine s okrajom matraca. Vďaka tomu využijete 100% priestoru spálne. Na spanie poslúži celá plocha, ktorú bude zaberať nábytok. Veľkosť postele na spanie by mala byť aspoň taká, aby ste mali 10 cm voľného miesta na hlavu a nohy. Šírka je individuálna vec. Pre manželské páry by pohodlné postele do spálne mali mať šírku aspoň 140 cm.

V druhom rade investujte do postele s úložným priestorom alebo výsuvnými zásuvkami. Takto získate úložný priestor navyše. O túto možnosť Vás pripraví posteľ do spálne bez úložného priestoru.

Po tretie, vzdajte sa klasických nočných stolíkov v prospech závesných políc a vymeňte stojace lampy za nástenné. Do spálne je dobré zaobstarať aj posteľ so skrinkami. Malé police sa môžu prilepiť k rámu postele alebo opierke hlavy a vytvoriť tak jedinú štruktúru. Vyberte si do spálne masívnu posteľ s odolnou konštrukciou, aby ste ju nemuseli vymieňať príliš rýchlo.

Manželská posteľ do spálne prémium - Verapostele.sk

Boxspringová posteľ Paris Prémium (Nakupuj tu)

Posteľ v spálni - ako ju zariadiť?

Spôsob umiestnenia postele v spálni ovplyvňuje, koľko voľného miesta v tejto izbe budete mať a aký ďalší nábytok tu nájdete. Najčastejšie je spálňa vybavená aj šatníkovou skriňou na oblečenie alebo komodou. Ako uložiť posteľ v spálni? Urobte to tak, aby sa ostatný nábytok otváral pohodlne a voľne.

Posteľ môžete umiestniť tak, že čelo je v strede širokej steny izby, alebo ju môžete uložiť na stenu z dlhšej strany, aj keď táto poloha bude správne fungovať len vo veľmi malých spálňach, kde je jednoducho žiadna iná možnosť, alebo v prípade samostatných postelí. Inšpiratívne návrhy spální alebo postelí, ktoré nájdete na internete, uľahčujú usporiadanie miestnosti, aby vyzeraby vyzerala čo najlepšie.