Pohodlná posteľ pre staršieho človeka - ako si vybrať?

Pohodlná posteľ pre staršieho človeka - ako si vybrať?

Seniori majú špeciálne potreby. Pohyb je pre nich náročnejší, takže aj vstať z postele a ísť do nej môže spôsobiť niekedy určité problémy. Ako teda vybrať pohodlnú posteľ pre staršieho človeka? Na čo si dať pozor, aby sa senior cítil predovšetkým komfortne, ale aby bola zabezpečená aj jeho bezpečnosť počas spánku?

Váľanda Novo_1

Váľanda (posteľ) Novo (Nakupujte TU)

 

Pohodlná posteľ pre staršiu osobu - dôležité parametre

Najdôležitejšie parametre, ktoré sa berú do úvahy pri výbere postele bez ohľadu na vek užívateľa, sú výška a hmotnosť. Ťažší ľudia potrebujú pevnejšie konštrukcie a o niečo tvrdšie matrace. Ľahší si môžu dovoliť trochu iný výber, aj keď ich posteľ musí byť pevná, ale aj odolná. Seniori väčšinou nebývajú príliš vysokí, no ak ste nadpriemerne vysoký, je dobré zvážiť výrobu postelí na mieru.

Každý má iné potreby a v prípade starších ľudí je to ešte citeľnejšie. Dvojicu seniorov možno obdarovať manželskou posteľou, ale dve samostatné postele budú plniť svoje funkcie lepšie. Vďaka tomu je možné každú z nich prispôsobiť individuálnym potrebám.

ema_1

Polohovateľná posteľ (váľanda) EMA 120 s čelom (Nakupujte TU)

 

Odolná konštrukcia a odolnosť

Starší ľudia potrebujú konštrukciu, ktorá je čo najpevnejšia a najodolnejšia. Preto sa odporúčajú nesegmentové postele, ktoré sú založené na jednotných rámoch, najlepšie drevených.

Rám musí vydržať veľké zaťaženie. Nemôže sa ohnúť, spôsobiť riziko zlomenia alebo ohnutia jednotlivých prvkov. Má byť pevnou oporou pre matrac a napokon aj pre seniora, ktorý potrebuje počas spánku maximálny komfort.

 

Dodatočné prvky

Pohodlná posteľ pre seniora môže mať ďalšie prvky, ktoré ochránia a uľahčia ukladanie do postele a vstávanie z nej. Najčastejšie sa vyberajú konštrukcie s bariérami. Tie by mali byť bezpečne pripevnené k rámu postele. Ak sú polohovateľné, dajú sa zdvihnúť a spustiť, budú vymoženosťou pre človeka starajúceho sa o seniora, najmä pri opatrovateľských činnostiach.

Všetky podpery, trojuholníky, operadlá a závesné prvky sú navrhnuté tak, aby seniorom uľahčili pohyb. Dajú sa využiť aj ako pomôcka pri rehabilitačných cvičeniach.

ETILE 1 100

Váľanda (posteľ) ETILE 2 - 100 (Nakupujte TU)

Výška, pohyblivosť, nastavenie

Posteľ pre seniora by mala byť vysoká, aby vstávanie z nej nevyžadovalo nadmerné zapájanie svalov, ale aj vo výške, ktorá zabezpečí pohodlný odpočinok na lôžku. Mobilita, teda schopnosť posúvať lôžko, je užitočná hlavne pre opatrovateľov. Polohovateľná opierka chrbta, opierka nôh či iné zóny s možnosťou individuálneho prispôsobenia sa telu, s elektronickým ovládaním a jednoduchým mechanizmom dávajú šancu odstrániť bolestivé neduhy seniorov.

Pohodlná posteľ pre staršieho človeka musí spĺňať mnoho funkcií. Dôležitá je nielen jeho veľkosť a mäkkosť matraca, ale aj doplnkové prvky. Mali by ste hľadať konštrukcie, ktoré spĺňajú potreby seniorov s odolnosťou, pevnosťou a bezpečnosťou používania.

Ďalšie postele z našej ponuky nájdete na tomto odkaze.