Kontinentálna (boxspringová) posteľ - čo to je? Konštrukcia, výhody, nevýhody.

Kontinentálna posteľ - masívna, vysoká, stabilná - vyzerá skvele a vnáša do interiéru pocit luxusu. Je vyrobená z troch vrstiev matracov a zaisťuje vysoký komfort spánku. A polstrované, čalúnené čelo postele je pohodlné na opretie sa a čítanie alebo relaxáciu pred televízorom alebo notebookom.

Oplatí sa vybrať si kontinentálnu posteľ namiesto bežnej?

Kontinentálna posteľ pochádza z 19. storočia, zo Severnej Ameriky. Prvýkrát sa objavila v bohatých meštianskych domoch a neskôr sa natrvalo presťahovala do hotelov a penziónov. Spája sa s luxusom dobre vybavených apartmánov, v ktorých sa do priestranných spální zmestí veľkorozmerný nábytok.

Kontinentálna posteľ je väčšia a vyššia ako tradičná posteľ s rámom, na ktorom je uložený matrac. Skladá sa z niekoľkých druhov matracov a čalúneného čela, v niektorých verziách je navyše úplne dole, integrovaný úložný priestor. Celá posteľ je očalúnená rovnakým typom materiálu.

boxspringova posteľ

    Boxspringová posteľ Carmen (Nakupujte TU)

 

boxspringová posteľ Paris premium

Boxspringová posteľ Paris Premium (Nakupujte TU)

 

Kontinentálna posteľ - čo to je? Ako sa vyrába?

Kontinentálna posteľ vyzerá ako niekoľko naskladaných integrovaných matracov v kombinácii s čalúneným čelom. Základom, teda najnižšou časťou postele, najčastejšie podopretou na veľmi nízkych, minimálnych nohách, je box, alebo boxspring. Aj najmenšia vzdialenosť medzi posteľou a podlahou poskytuje dodatočné vetranie matraca zospodu. V strede boxu je pružinový matrac s bonnell alebo taštičkovými pružinami. Bonnel pružiny sú obzvlášť pevné a odolné. Majú tvar presýpacích hodín a sú spojené drôtom po celej ploche matraca. Matrac je teda vzdušný a dobre vetraný. Na druhej strane valcové taštičkové pružiny sú od seba oddelené a pracujú samostatne. Vykazujú veľkú bodovú flexibilitu, prispôsobujú sa telu spiaceho človeka

Box so spodným matracom je najčastejšie pokrytý polyuretánovou penou a čalúnený rovnakým materiálom ako zvyšok matracov a opierka hlavy. V úložnom priestore môžu byť aj ďalšie kontajnery / zásuvky na uloženie vecí.

Základom takto pripraveného kontinentálneho lôžka je opora pre ďalší matrac - hlavný, tiež z bonnell alebo taštičkových pružín. Tento matrac sa prispôsobí tvaru a hmotnosti vášho tela. Ide o oporu pre chrbticu, ktorá by sa mala počas spánku regenerovať. Pri výbere tejto vrstvy postele stojí za to pamätať s prihliadnutím na tvrdosť matraca vhodnú pre danú osobu, ktorá je dostupná vo viacerých typoch.

Celá boxspringová posteľ je uzavretá povrchovým matracom, tzv. topper, ktorý je určený na ochranu kontinentálnej postele pred nečistotami a poškodením hlavného matraca. Toppery majú často snímateľný poťah, ktorý je možné prať. Najtenšia vrstva postele, ktorá ešte viac zvyšuje komfort spánku.

boxspring zloženie

Boxspringová manželská posteľ Adel (Nakupujte TU)

Kontinentálna posteľ s úložným priestorom

Súčasťou predaja sú kontinentálne postele s úložným boxom umiestneným úplne v spodnej časti postele, ku ktorému sa dostanete prakticky bez námahy zdvihnutím matracov. Kontinentálne postele si môžete vybrať aj s výsuvnými zásuvkami dopredu alebo do strán v závislosti od veľkosti spálne alebo nábytku v nej umiestneného. Do funkčných kontajnerov sa zmestí posteľná bielizeň alebo ďalšie vankúše alebo prikrývky, ktoré sa v prípade potreby dajú ľahko vybrať. Toto riešenie je užitočné najmä v malých spálňach, napríklad detských, kde nie je priestor na ďalšie uloženie posteľnej bielizne. Vybavenie postele takýmito kontajnermi sa však niekedy robí na úkor spodného matraca, ktorý sa väčšinou úplne nahradí boxmi na uskladnenie a konštrukcia kontinentálnej postele sa potom skladá z dvoch matracovhlavného a povrchového - toppera. Potom sa zaoberáme kontinentálnym lôžkom, ale nie v jeho klasickom ponímaní. Pri výbere modelu postele stojí za to venovať pozornosť tomu. Ak teda túžite po originál kontinentálnej posteli dobre sa informujte o zložení postele.

 

boxspringová posteľ Marin

    Boxspringová posteľ Marin (Nakupujte TU)

 

Kontinentálna posteľ do spálne - rozmery

Hlavným znakom, ktorý odlišuje kontinentálnu posteľ od tradičnej, je jej výška. Vďaka použitiu troch vrstiev sa posledná, najvyššia plocha na spanie nachádza vo výške 60-70 cm nad povrchom podlahy. Kde pri klasickej posteli je jej optimálna výška v rozmedzí 40-50 cm.

Boxspring posteľ, teda kontinentálna posteľ, niekedy nazývaná aj hotelová, je teda poriadne vysoký kus nábytku. Táto funkcia sťaží malým deťom, ktoré zostávajú v našich spálňach, liezť do postele, no dospelým, nehovoriac o starších, uľahčí vstávanie a posadenie sa na posteľ. Výber šírky lôžka je individuálnou záležitosťou. Minimálna kontinentálna manželská posteľ je široká 140 cm. Komu to nevyhovuje, môže sa rozhodnúť pre šírku 160 cm. Do veľkých spální s priestorom pre veľký kus nábytku sa zmestí kontinentálna posteľ široká 180 alebo 200 cm. Štandardná dĺžka kontinentálnej postele je rovnaká ako u klasickej a pohybuje sa okolo 200 cm. Ľuďom nad 180 cm sa však bude pohodlnejšie spať na posteli dlhej 220 cm. Vybrať si môžete aj jednolôžkové kontinentálne postele s rozmermi 90x200 alebo 100x200 cm. 

Kontinentálna alebo klasická posteľ? Čo si vybrať?

Výhody kontinentálnej postele:

  • komfort spánku podporovaný tromi alebo dvoma vrstvami matracov,
  • pohodlné sedenie a vstávanie z 60-70 cm vysokého matraca,
  • pohodlné sklopenie vysokej postele - nemusíte sa k nej zohýbať tak ako pri klasickej s výškou 40-50 cm,
  • vďaka absencii rámu s roštom (z ktorého je vyrobená tradičná posteľ) je matrac umiestnený v spodnej časti boxu rovnomerne podopretý po celej ploche, vďaka čomu je veľmi stabilný,
  • esteticky vyrobená veľká kontinentálna posteľ pôsobí veľmi elegantne a vytvára atmosféru luxusu,
  • mäkká opierka hlavy umožňuje pohodlné čítanie alebo sledovanie televízie alebo prácu s notebookom.

kvalita boxspring

Má kontinentálna posteľ nevýhody? Oplatí sa počúvať negatívne názory?

Ako každý kus nábytku, aj kontinentálna posteľ má nevýhody. Zvyčajne je oveľa drahšia ako tradičná posteľ. Ceny za kontinentálnu posteľ spravidla začínajú približne od 230 € (jednolôžko) až do 2000 € (elektrické boxspringové postele). Na druhej stránke za túto cenu už kúpite komplet posteľ, teda rám aj matrace.

Kontinentálna posteľ navyše zaberá veľa miesta a v malej spálni môže pôsobiť príliš masívne a v dôsledku toho niekedy nevkusne, preto je potrebné pri výbere postele najskôr myslieť na priestorové možnosti.

 

Našu ponuku kontinentálnych, resp. boxspringových postelí nájdete TU.